Едно от нарушенията в случая с починалото дете в Разград е телефонна консултация

Никой не трябва да прави консултация, без да извърши консултативен преглед, посочи зам.-министър Ваньо Шарков

Едно от нарушенията в случая с починалото дете в разградската болница е консултация по телефона. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНР.
Той бе категоричен, че това е недопустимо при подобни спешни състояния, в каквото е било 7-годишното момченце.

„Никой не трябва да си помисля вече да прави консултация, без да извърши консултативен преглед на лицето, което се нуждае от спешна помощ и то не само за случаи с деца. Не можем да приемем за нормално да се извършва консултация по телефона. Няма такова понятие „консултация по телефона”, коментира Шарков.

Зам.-министърът уточни, че болницата в Разград притежава всички необходими договори за извършаване на медицинска дейност в конкретния случай и затова Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще реши дали трябва да има отнемане на лекарски права.

Преди ден, в понеделник, началникът на болницата д-р Гечо Жеков подаде оставка, след като тя му бе поискана от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който отиде на място в лечебното заведение. В болницата „Свети Иван Рилски” бяха открити сериозни организационни нередности.

Покрай случая Петър Москов обяви, че е издал заповед до всички директори на болници в страната и до Центровете за спешна медицинска помощ да спазват член 7 от Закона за лечебните заведения, според който лице в спешно състояние не може да бъде върнато или неприето в лечебно заведение.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пък коментира, че има проблем в самия Закон за здравето, в който при нужда от спешна хирургична намеса при деца медицинският стандарт не позволява на един хирург, без специалност по детска хирургия, да извърши операцията. По думите на Кацаров това дори е подсъдимо и лекарят може да влезе в затвора.