Мария Габриел: Енергийният сектор може да се превърне в лост на евро-средиземноморското партньорство

Според българския евродепутат е необходима истинска дългосрочна стратегия за сътрудничество

Украинската енергийна криза е най-яркият знак, че за Европа е важно да намери нови енергийни източници и доставки. В този контекст е необходимо да дадем нов тласък за Обща енергийна стратегия на Европейския съюз (ЕС) и средиземноморските страни. Енергията е фактор на икономическия растеж, но и на стабилността, сигурността и развитието в региона на Средиземно море като цяло. Затова е необходимо да се отиде отвъд търговията с енергия и се стигне до реален енергиен модел, който да е устойчив във времето. 

Това заяви заместник-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в ЕНП Мария Габриел при откриването на конференцията на високо ниво за енергетиката в контекста на партньорството на ЕС със страните от Южното и Източното Средиземноморие. Форумът се проведе в Европейския парламент в Брюксел под егидата на неговия председател Мартин Шулц. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В конференцията участваха министри на енергетиката от страните от средиземноморския регион, експерти от Европейската комисия, председателите на Европейския икономически и социален комитет и на Комитета на регионите, генералният секретар на Европейската служба за външна дейност и други. 

В изказването си Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП подчерта необходимостта от конкретни действия, така че енергийният сектор да се превърне в лост на евро-средиземноморското партньорство, като се имат предвид наличието на ресурси, допълващите нужди и общите предизвикателства, включително сигурността на енергийните доставки. Според българския евродепутат е необходима истинска дългосрочна стратегия за сътрудничество и споделена визия на всички заинтересовани страни с акцент на инвестициите – за инфраструктура, приложни изследвания, включително стимули за малките и средни предприятия. На следващ ред, ребалансирането на лидерството между севера и юга ще избегне енергийната зависимост на южните страни и на Европа и по този начин ще се създаде динамично сътрудничество за развитие, което е от взаимна полза. 

„В сътрудничеството трябва да се привлекат и повече не-съседни на Средиземноморието страни, на север и изток от Съюза. Страни като България например са изправени пред енергийно предизвикателство и трябва да намерим алтернативи, за да се гарантират енергийните доставки. Необходимо е също да се вземе предвид специфичното положение и нужди на всяка страна. Ето защо трябва да се гарантира, че бъдещото преразглеждане на политиката за съседство ще предложи нови възможности и постепенно ще доведе до създаването на истинска енергийна общност. Енергийното сътрудничество може да се превърне в катализатор на регионалната интеграция”, подчерта зам.-председателят на Групата на ЕНП по евро-средиземноморските въпроси Мария Габриел.