Кунева: Не може да се говори за "вълна" от върнати бежанци

Страната ни има ангажимент да приеме обратно хората, които са получили бежански статут у нас

Страната ни има ангажимент да приеме обратно хората, които са получили бежански статут у нас, но това не означава автоматично връщане на хиляди чужденци. Това заяви в ефира на Дарик вицепрмиерът Меглена Кунева. По думите й към момента запитванията за връщане на бежанци у нас са 6873 на брой, от които 3613 са получили положителен отговор.

Кунева коментира една от мерките, които вътрешното министерство предлага за справяне с бежанския проблем и охраната на границата, а именно - назначаването на 700 души в "Гранична полиция". Според нея финансова възможност за такова нещо към момента няма.

"6873 са запитванията за връщане, от тях 3613 са положителните становища, че могат да бъдат върнати. Това е ангажимент, който произтича от членството ни. Но това не означава автоматично връщане. За миналата година са били върнати едва 180 човека", добави Кунева. Тя беше категорична, че не може да се говори за "вълна" от връщащи се бежанци.

"Няма все още брой на хора, котио ще бъдат върнати в България. Така че квалификации от рода на "вълна" няма как да са верни. Имаме от наша страна потвърдени 3613 души, които можем, ако се наложи, да приемем обратно. Когато се говори за Министерството на отбраната и охраната на границата, се има предвид само логистична и техническа помощ. Ако се подсили патрул със служители на МО, това няма да са хора, които ще осъществяват самия контрол по границата. Това остава в ръцете на Гранична полиция. Подчертавам, че става въпрос само за помощ", поясни вицепремиерът.