Съвети по важните проблеми ще работят в президентството през 2015 г.

Годината е много важна, защото има съвпадане на два оперативни периода по отношение на еврофондовете

Планирам като държаен глава през 2015 година да има съвети в президенството по темата на належащите проблеми- в Българската армия, както и как да помогнем на младите да се върнат обратно с отношение и със сърцето си да работят за обществото. Това заяви пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев след Богоявленския водосвет на бойните знамена, предаде репортер на Bulgariautre.

Има различни варианти за това. Моето усещане е, че българското общество търси всякакви форми да се сплоти още повече.
Видяхме доброволците - те бяха символ на 2014 година. Видяхме дарителите, които постигнаха рекорд по дарителство през 2014. Нашето общество има много силни и здрави корени. Темата е една от многото идеи как да засилим връзките в българското общество. Ще се търсят добри решения, посочи Плевнелиев.

Ще се радвам през 2015 година с пълна сила да се върне дебатът за електронното, задължителното и мажоритарното гласуване  като част от възможността да дадем шанс на милиони български патриоти, където и да са по света, да могат да гласуват, да имат мнение и да го отстояват по демократичен начин, каза още президентът.
На въпрос  има  ли основание за политическа нестабилност тази година, Росен Плевнелиев отговори, че много се надява тези две извънредно труднии години- 2013 и 2014 да не се повтарят повече.

„Вярвам, че подходът от края на 2014 година ни показва един друг път, в който да забравим политическото противопоставяне, реваншизма, битката на всеки срещу всеки на всяка цена и преди всичко на гърба на народа. Това е един период, с който в никакъв случай не можем да се гордеем, но трябва да си извадим поуките от него. Надявам се 2015 година политиците да покажат,  че служат на народа, че познават дългосрочните приоритети на държавата, да покажат отношение към стратегическите документи, които са приети с пълен консенсус, а именно Националната програма за развитие: България 2020 и споразумението за партньорство с ЕК до 2020 г.  Имаме ясен план и знаем какво трябва да се направи. Просто трябва да си свъшим работата, категоричен бе Плевнелиев.

Той напомни, че 2015 е извънредно важна година, защото има съвпадане на два оперативни периода по отношение на еврофовндовете за България.
„Ще бъде крайно безотговорно ако пропилеем тази година, имаме да усвояваме над 5 млрд. лева европейски пари за стария програмен период. 2015 е последната година за това. Имаме да стартираме по достоен начин новия програмен период до 2020. Тази година може да бъде добра за българската икономика, ако се фокусираме върху изпълнението на тези програмни проекти, заложени в европейските програми и в националната програма за развитие: България 2020“, каза държавният глава.