Полицаи ще придружават пияни шофьори до болница

"Служителите на МВР ще придружават до лечебно заведение водачи на автомобили с проба за алкохол над 1.2 промила". Това каза Стойчо Константинов, началник сектор "АНД отчет и анализ на пътнотранспортни произшествия и превантивна дейност" към ГДНП, по време на обществено обсъждане на нов проект за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства, предаде "Фокус".

Константинов обясни, че сегашната наредба не включва задължително съпровождане от служители на МВР, а взимане на кръвна проба. Другият момент от новия проект е установяване на самоличността на лицето. Към настоящия момент, ако то не носи със себе си лична карта, не му се взима кръв.

"В проекта е предвидено и вземането на две проби за изследване, като досега пробата беше една. Вече ще има и контролна. За установяване на упойващо вещество освен кръв е предвидено да се взима и урина", посочи Стойчо Константинов. По думите му, в проекта на наредбата е предвидено изследването на пробите да се извършва двукратно, а резултатът от тях да не бъде с разлика повече от 10%. Пробите ще се съхраняват за 12 месечен срок, а не три месеца, каквато е досегашната практика. Включено е и изискването концентрацията на алкохола да се отразява до втория знак.