Съкращават миньорите от Чукурово

След гладуване по празниците, сега миньорите от Чукурово - със заповеди за съкращение

Гладните миньори от "Чукурово” се оказа, че ще бъдат уволнени, след като Нова телевизия многократно излъчи репортажи за това как гладуват, тъй като не получават с месеци заплатите си. Вчера 120 души са получили предизвестие за съкращения.

Ръководителите обясниха, че е започнала процедура на спиране на дейността на дружеството за срок от повече от 15 дни. Тя е започнала на 17 декември. Текат и консултации със синдикатите.

Хората ще бъдат освободени до започване отново на работа на мината, което ще стане през месец май, обясниха още от ръководството. Те ще получат заплати от 5 януари до 5 февруари, след което ако не започнат работа на друго място, ще получат заплата и от 5 февруари до 5 март. След това ще трябва да чакат доходи от държавата в лицето на Бюрото по труда.

В мината остават 45 души, които основно ще се занимават с поддържане на електропреносната мрежа, охрана на обектите и администрация от трима души, която ще продължи да работи, поясниха от „Чукурово”.

Въпреки обещанието от страна на ръководството, че се предвижда мината отново да заработи май месец, хората не вярват това да стане.