Днес се навършват 167 години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 167 години от рождението на Христо Ботев. Войници от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще отдадат почит на поета революционер в родния му град Калофер.
Недалеч от лобното му място, в Регионалния исторически музей на Враца ще се състои традиционната „Ботева вечер“, съобщи БНР.
Ботевата вечер събира представители на местната управа, общественици, културни дейци и много врачани. Пред паметника на Войводата на централния градски площад ще бъдат поднесени венци и цветя. В честването участват и възпитаници на най-голямото учебно заведение в областта - Врачанското средно общообразователно училище "Христо Ботев". Някои от тях споделят:
Ботев е светиня. Може да звучи като клише, но той е революционер, той носи промяната в себе си и мисля, че ако съвременният българин по малко носеше от духа на Ботев, може би щяхме да сме много по-задружен, обединен и напреднал народ.
На Стария център в Смолян пред паметника на Ботев ще има тържество, което ще започе в 12,30 часа.
Варненци също ще отбележат 167-годишнината от рождението на поета. Празничното шествие, по случай църковния празник - Богоявление, ще премине по централните улици на Варна до Морската градина, където пред паметника на Христо Ботев ще бъдат положени венци с военен ритуал.