Делян Добрев: Увеличаването на цената на тока не е реформа

Политика

06-01-2015, 09:20

Снимка:

БНТ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Направеното поскъпване от 10% е увеличило приходите на НЕК с около 250 млн. лв., коментира депутатът

Увеличаването на цената на тока не е мярка и не е реформа. Направеното вече поскъпване от 10% увеличи приходите на НЕК с около 250 млн. лв., а дефицитът дори след увеличението е между 600-800 млн. лв. Ако той не бъде свит с реформи, след 6 месеца вече ще бъде късно. Това коментира за „24 часа” бившият икономически министър Делян Добрев.

„В краткосрочен план трябва да се мисли за изключване от микса на НЕК на така наречените заводски централи - разходът е 180 млн. лв. на година. Трябва да се прегледат и топлофикациите. И на тези, които не са с високоефективни когенерации, не би трябвало да им купуваме тока. На тях в годишен план се плащат около 350 млн. лв. за еленергията им. Години говорим за предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи. Това трябва най-накрая да се случи”, посочи Добрев.

„Интересно е, че когато те работят на пълно натоварване, цената на тока им е много по-ниска, отколкото ако работят на 50%. Tрябва да се мисли и как да бъдат натоварени оптимално. Четвъртата мярка е да се изработи механизъм за продажба на сертификатите за произход на зелена енергия”, допълва той.

По темата с ВЕИ-тата Делян Добрев коментира: „Не е трябвало най-бедната държава в ЕС през 2007 г. да приеме законодателство, което е най-зеленото в ЕС, да даде най-големи преференции. Ние променихме това в първата половина на 2011 г. Проблемът е, че трябваше да го направим още през 2009 г. Между другото, в момента се надува друг балон, подобен на фотоволтаиците. Това са централите на биомаса”.