Веселин Вучков: Хората са прави да недоволстват

Трябва да се ускори изграждането на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция

„При сегашното положение на всеки българин трябва да бъде сложен един полицай, който да отговаря за него. Промени трябват, но да не се ръководим от принципа, че МВР трябва да пази всеки, който минава през границата. Законодателството понякога изостава от реалните проблеми. Хората са прави да недоволстват“, заяви Веселин Вучков пред Нова телевизия на въпрос защо е позволено убийците на студента Стоян Балтов да напуснат страната. Той добави, че трябва да има електронен контрол за проследяване.

Има много проблеми по охраната на границата ни с Турция. Предвиждаме да бъдат назначени още 700 души гранични полицаи, но това ще отнеме време. Ще дойде лято и едва есента те ще започнат да патрулират по българо-турската граница, заяви министърът на вътрешните работи.

Основният бежански поток за Европа минава през нашата страна. Що се отнася за връщането на незаконните емигранти от Европа към страната ни, те няма да са 7500. Сигурен съм, че една европейска държава няма просто така да „изсипе“ тези бежанци у нас. Смятам, че малко се преекспонира този проблем.

Министърът заяви, че са нужни няколко мерки за контрола на бежанската вълна. „Трябва да се ускори изграждането на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция. Който търси спасение, ще мине през граничните пунктове, а не да попадне в лапите на трафикантите. За 2014 г. са задържани около 6000 души нелегални емигранти.

На въпрос има ли отговор на въпроса къде е Петко Сертов, министър Вучков отговори: „Ако искате да получите отговор, попитайте главния секретар или шефа на СДВР. „Има обявено за издирване лице чрез шенгенските информационни системи и трябва да се установи неговото местонахождение. До момента – нищо ново по този случай“, заяви Вучков.