Вестниците във вторник, 6 януари

Най-доброто от печата

06-01-2015, 06:59

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МВР: Историята на Сертов е лична


"24 Часа"
"Нямаме нови данни за Петко Сертов. Ясна е ситуацията с него", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров след церемонията за награждаване на полицай на годината в НДК.
Той отказа повече подробности с мотив, че не иска да навлиза в лични истории. Главният секретар отрече в МВР да има информация за проблеми в семейството му.
Бившият председател на ДАНС е в неизвестност от 1 месец и продължава да се издирва по молба на съпругата му Емилия. Снимката на Сертов с информация за него продължава да стои на сайта на Интерпол, където той е обявен за издирване с жълта бюлетина като безследно изчезнал.


Всеки четвърти асансьор опасен
"Монитор"
Недобра поддръжка, липса на договори за поддръжка, неправилна експлоатация и безотговорно отношение от страна на ползвателите на асансьори са най-честата причина за авариите. Това коментира главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валентин Чиликов по време на инспекция на асансьор в столичен блок. Около 25% от асансьорите не са в изрядно техническо състояние. София е лидер по проблемни асансьори, стана ясно още от коментара на Валентин Чиликов. В същото време няма точна бройка колко са асансьорите в страната. Това е, защото няма единен регистър, алармира Чиликов. Затова и сега агенцията работи по изготвянето на такъв регистър. Валентин Чиликов призовава да не се пести от безопасността на асансьорите. Според него има възможности да се търси финансов ресурс за поддръжка на асансьорите. Един такъв вариант според него е програмата за саниране на кабинета, като по мнението му в нея трябва да се включи и ремонт на асансьорите в жилищните блокове. Емануела Фролошка, изпълнителен директор на Фондация "Асансьорна безопасност" (ФАБ), коментира, че в последните години по нейни данни инцидентите са около десетина. Фролошка е една от бременните жени, които пострадаха в асансьор на Майчин дом.


България съгласна ЕС да върне 3600 бежанци
"Дума"
През миналата година България е дала 3613 положителни отговора на запитвания от страни от ЕС за връщане на бежанци, които за пръв път са били регистрирани от Граничната полиция у нас. Това стана ясно след вчерашното заседание на междуведомствената комисия, в която участват вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи, на отбраната, на регионалното развитие и на земеделието и храните. През м.г. в България са върнати 180 бежанци, напуснали незаконно страната, въпреки че запитванията са били за 6873 души.
По време на заседанието стана ясно, че Министерството на отбраната ще представи списък на сгради, които да бъдат трансформирани в центрове за настаняване на чужденци. Министърът на отбраната Николай Ненчев продължава да смята, че няма законово основание армията да се включи в охраната на границата с Турция, освен с логистична подкрепа.


Задържаха седем ултраси за побоя на пловдивския ученик
"Новинар"
Седем фенове на футболния „Локомотив" (Пловдив) са били задържани заради побоя над 16-годишния Румен Койчев на 3 януари.
От районната прокуратура съобщиха, че са образували досъдебно производство по случая.
Седмината задържани младежи са отведени за разпит в полицията. Все още не са им повдигнати обвинения, разследването продължава, за да се установи кой и до каква степен е съпричастен.
Румен беше пребит по време на масов бой между фенове пред заведение до „Събота пазар" в квартал „Кючук Париж". Той е баскетболист и е фен на ЦСКА. Освен това е син на журналистката Искра Койчева, която работи в радио Пловдив.


2000 данъчни декларации са подадени в НАП само за 3 часа
"Сега"
Общо 2000 данъчни декларации бяха подадени в офисите на НАП през първите три часа от данъчно-осигурителната кампания за 2015 г. Декларациите, подадени от физически лица по интернет, до момента са 30, съобщиха от приходната агенция.
Офисите на НАП в цялата страна са посрещнали първите си клиенти още преди официалния старт на работния ден в 9,00 ч. В офиса на НАП Смолян кампанията стартира в 8.35 ч. с приемане на първата данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица от пенсионер, едноличен собственик на фирма, извършваща патентна дейност. В Търговище посрещнаха първите си клиенти с късмети за Новата година, а в Кърджали почерпиха с баница. В Бургас първите две подадени декларации са от семейство, като двамата прилежни данъкоплатци са заплатили и дължимия данък веднага.
От НАП напомнят, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. онлайн, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Най-лесно изпращането на документите по електронен път става с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.