Цената на петрола падна до близо 6-годишно дъно

Портфейл

05-01-2015, 20:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цената на петрола отново се срина

Петролът се срина до най-ниското си равнище от 5 г.

Стои устойчиво ниско търсене на суровината на световния пазар

Цената на петрола сорт Brent достигна нов минимум от май 2009 г. насам на фона на очакванията за свръхпредлагане на суровината на световния пазар.

Днес сутринта февруарските фючърси за Brent поевтиняха до 55,54 долара за барел, понижавайки се с 1,56%. Котировките за февруарските фючърси за американския еталон WTI спаднаха до 51,74 долара за барел, понижавайки се с 1,80%, съобщава Ройтерс, цитиран от Money.bg.

Независимо от катастрофалното падане на цените ОПЕК реши да не намалява добива от сегашното ниво около 30 млн. барела на денонощие. От друга страна, стои устойчиво ниско търсене на суровината на световния пазар.

Малко вероятно е търсенето на петрола да бъде силно тази година, ако погледнем състоянието на икономиките на Европа, Китай и Япония, смятат експертите на водещата брокерска компания Newedge Japan.

Голямото предлагане на „черното злато” и понижаващото се потребление може да остави търговията на Brent в диапазона 50-55 долара през цялото първо тримесечие на 2015 година. А цената на американския еталон WTI може да падне през периода с около 4 долара на барел, прогнозират анкетирани от Ройтерс експерти.