Намаляват новите случаи на ебола

Либерия планира да отвори училищата

Либерия планира отново да отвори училищата през февруари, шест месеца след като правителството нареди да се затворят заради епидемията от ебола. Това обявиха властите, цитирани от „Ройтерс”. При епидемията починаха над 3400 души в страната, намираща се в Западна Африка.

Скоростта на появата на нови случаи се е забавила в последните седмици в Либерия, където правителството и международните организации с подкрепата на САЩ засилиха усилията да спрат разпространението на заразата.

Президентът Елън Джонсън Сърлийф обяви, че училищата ще отворят отново врати на 2 февруари, но не уточни дали мярката ще бъде приложена за цялата образователна система.

Джордж Ву, директор в Министерство на образованието, информира, че властите са преценили, че учебният процес може да бъде подновен в около 500 училища на територията на страната.

„Преговаряме с нашите партньори за дистрибуция на безконтактни термометри и кофи за измиване на ръцете във всички училища в Република Либерия”, посочи Ву.

Учебната година трябваше да започне през септември, но правителството през август взе решение учениците да останат вкъщи, за да предотврати по-нататъшното разпространение на заболяването.

Либерия, подобно на съседните й Сиера Леоне и Гвинея, наложи стриктни мерки, включително затваряне на пазари, поставяне под карантина на инфектирани зони и ограничаване на пътуването, за да спре разпространението на ебола.

Над 20 000 са заразените с вируса, който се предава чрез контакт с телесни течности, в трите западноафрикански държави. Причинена е смъртта на близо 8000 души.