Нова система за сигурност в Столичния зоопарк след случая "Мърдок"

Предприемат се мерки за намаляване на риска от инциденти, заяви директорът на зоопарка

Девет хиляди лева са инвестирани в изграждането на електронна система за сигурност на два от изходите на клетките на хищниците в Столичния зоопарк. Мярката бе въведена, след като преди месец служител пропусна да заключи подхода към клетката на тигъра Мърдок, който се разходи свободно сред посетителите на зоопарка, предаде БНР.

Новата система за сигурност не позволява на човек да напусне клетката на животното, ако то не е заключено, посочи Красимир Димитров - директор на Дирекция сигурност в общината.

„Въпросният проект, който сме изградили, елиминира човешкия фактор - работи се с карти за достъп, в които са регламентирани точно помещенията. Когато животното се храни и гледачът е вътре и е отворена самата гилотина, двете врати, които са към залата и към служебните помещения, са затворени. Няма възможност, при която гилотината да е отворена и да се отворят вратите. Когато гилотината е затворена и датчикът даде, че е затворено, животното е на едно място, тогава вече може да се отворят помещенията. Тези мерки като се одобрят, ще продължим изграждането и на другите места, които са планирани за изграждането в зоопарка. Ние сме предложили стратегия за сигурност и тя включва абсолютно всички системи за сигурност от физическата охрана, видеонаблюдението, работата на служителите, така че да намалим риска от инциденти в зоопарка“, поясни директорът на зоопарка.