Избират заседатели за делото срещу Джохар Царнаев

Делото е най-следеното с искане за смъртна присъда в САЩ за последните две десетилетия – за атентата на бостънския маратон

Започна подборът на съдебните заседатели по най-следеното дело с искане за смъртна присъда в САЩ за последните две десетилетия – това за атентата срещу бостънския маратон на 15 април 2013 г., съобщи БТВ. Тогава две взривни устройства се задействаха близо до финала, убиха трима и раниха над 260 души.

Обвиняем е Джохар Царнаев, а съдбата му ще бъде решена от граждани, избрани сред група от общо 1200 души. Селекцията им става при строги мерки за сигурност във Федералния съд в Бостън. Процедурата ще отнеме няколко седмици.

От съдебните заседатели зависи дали младежът ще бъде признат за виновен и дали ще получи смъртна присъда. Делото се очертава да протече със същия обществен интерес, както това срещу атентатора от Оклахома (1995 г.) Тимъти Маквей.

Според прокуратурата, 21-годишният Джохар и 26-годишният му брат Тамерлан, етнически чеченци, живеещи в САЩ близо 10 години, са извършили бомбеното нападение като отговор срещу действията на Америка в мюсюлманските страни.

Тамерлан загина при престрелка с полицията, а още от самото начало тезата на защитата е, че той бил движещата сила зад атентата, докато брат му не е бил в толкова висока степен радикализиран.