2100 българи вече са си платили данъците

5-процентовата отстъпка ще важи само за декларации, подадени онлайн

2100 данъчни декларации са подадени до момента през първия работен ден на 2015 г., с който започва данъчната кампания, съобщи пред bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Физическите лица трябва да подадат данни и да платят до 30 април.

В офиса на НАП Смолян кампанията стартира още преди началото на работния ден с приемане на първата данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица от пенсионер, едноличен собственик на фирма, извършваща патентна дейност.

В Търговище посрещнаха първите си клиенти с късмети за Новата година, а в Кърджали почерпиха с баница. В Бургас първите две подадени декларации са от семейство, като данъкоплатците са заплатили и дължимия данък веднага.

Сред новостите тази година е, че декларации ще се приемат онлайн и без електронен подпис. Необходимо е само гражданите да отидат до офис на НАП, където ще им бъде издаден персонален идентификационен код. Около 30 от подадените до момента декларации са именно чрез новата система.

Бъчваров коментира, че очаква с нея да се удвоят хората, които подават документи за доходите си онлайн – макар все още повечето българи да предпочитат хартията.