Първа стъпка от новата година ще бъде административната реформа

МВР работи на границата на кадровия санитарен минимум

За нови съкращения в МВР вече няма накъде, но трябва да направим вътрешни трансформации, защото администрацията е прекалено голяма. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков пред журналисти, предаде "Фокус". По думите му първа стъпка от новата година за него ще бъде административната реформа. "Административната реформа можем да я проведем по начин, който да не предизвиква сътресения. Тя е необходима и ще я обявя след седмица",допълни той. Министърът посочи, че изчисленията показват, че бюджет от 935 млн. лв за персонал , може да стигне за възнаграждения без да бъдат намалявани за около 47 хиляди служители на МВР.

"Като състав от 47 хиляди човека, МВР работи на границата на кадровия санитарен минимум. Под това число просто няма как да се случват нещата. Дано да имаме подкрепа за реформите, които предприемаме в администрацията на МВР. Аз разчитам на такава реформа и от изпълнителната власт в лицето на премиера и вицепремиерите, и в лицето на парламента, който трябва да гласува законите", допълни още той.

Днешната среща с премиера и министрите е координираща среща, която е продължение на тази от преди седмица. Най-важният въпрос ще бъде, дали да пристъпим по процедура по назначаване на 700 нови служители, макар и на временни щатове в "Гранична полиция" или да ползваме кадровия потенциал на Българска армия (БА).

"Продължавам да твърдя, че няма пречка армията в съвсем малък състав да помогне временно със справяне на ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на "Гранична полиция" по охрана на държавната граница", посочи министърът.
На въпрос дали имат правомощия военнослужещите да извършват такава охрана, министърът посочи: "Да, правили се много консултации с юристи и нашият екип смята, а и някои от бившите министри на отбраната, че няма нужда от законодателни промени, да бъде ангажирана армията в много малък обем с подпомагане на полицейската операция, която се провежда от "Гранична полиция".
По думите му, помощта на военнослужещите ще бъде за няколко месеца, докато се изгради съоръжение по границата и безопасни пътища: "Служителите, дали от армията или от "Гранична полиция" ще тръгнат по зелена граница, само ако има сравнително безопасни пътища".