От днес стартира официално данъчната кампания

До края на април трябва да подадем декларация и да платим данъка върху доходите си

За първи път от тази година може да го направим онлайн без електронен подпис, като за това трябва да имаме персонален идентификационен код. Ако все още нямаме такъв, може да го получим безплатно от днес в териториалната дирекция на Агенцията за приходи по местоживеене. Също от днес може да подадем и декларация на хартия, но това няма да ни донесе данъчно облекчение.

Данъчната декларация е вече по-малка по обем като редица данни за източника на дохода не се попълват. Персоналният идентификационен код, чрез който ще може да подадем декларацията си онлайн без електронен подпис е безплатен, а от тази година единствено онлайн подадените декларации  носят облекчение.

"Това съдържа много голям потенциал, поне по отношение на физическите лица да си спестят време и изобщо персонален контакт със структурите на НАП, давайки им възможност до края на март 2015-а година да получат 5-процентна отстъпка от данъка, който имат да внасят", заяви пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Отстъпката може да се ползва за данъка за довнасяне, т.е. парите, които дължим на държавата за последните три месеца на годината. Все още съществува възможността да подадем декларация на хартия, но това няма да ни донесе отстъпка.

Тази година режимът на данъчните облекчения са разширява с едно – хората, които имат доход само от минимална работна заплата, могат да го получат обратно:

"Всеки лев доход, който е облагаем или необлагаем, различен от трудовия води до невъзможност на ползване на облекчението. Например олихвяването с някаква много малка сума  в дебитната карта на един граждани, всъщност означава, че нормата на закона е  формално нарушена", обясни още Росен Бъчваров.

Това означава, че над 90 % от хората с минимални доходи ще останат извън обхвата на облекчението.