Вестниците в понеделник, 5 януари

Най-доброто от печата

05-01-2015, 06:27

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Растящите разходи на българските домакинства са сред актуалните теми на вестниците в понеделник .

„Разходите на домакинствата се увеличават с 5% повече от доходите
Ръстът в доходите на домакинствата у нас през последните 5 години е 25%, докато този на разходите е доста по-голям - почти 30 на сто. Това показват сметки на "24 часа" по данни от Националния статистически институт.
През третото тримесечие на 2014 г. доходите на човек от домакинството у нас са 1195 лв. Данните показват, че 5 години по-рано те са били 952,45 лв. Толкова се получава, ако се съберат доходите през юли, август и септември 2009 г.
Преизчисляването се налага, защото до началото на 2010 г. националната статистика обявяваше данни за разходи, доходи и потребление на домакинствата всеки месец, но след това започна да публикува информация само по тримесечия. Така, за да има съпоставимост, "24 часа" ги уеднакви.
Пазходите през третото тримесечие на 2014 г. пък са били 1147 лв. на човек при 891,80 лв. през 2009 г. Това прави увеличение от около 29 на сто. В абсолютни суми доходите за 5 г. са се увеличили с 242,55 лв., а харчовете - с 255,20 лв.
Така изводът е, че разходите на българите нарастват с 5% по-бързо, отколкото приходите им..." - в. „24 часа".

„2 милиона българи ще плащат вече по-високи осигуровки
Това ще донесе на Националния осигурителен институт и здравната каса допълнително около 80 млн. лв. на месец
Около 2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки през тази година, въпреки че осигурителната тежест не се увеличава директно. Това прави над 65 % от работещите. За първи път от много години минималните осигурителни прагове са увеличени в почти всички икономически сектори, тъй като държавата наложи административен ръст там, където работодатели и синдикати не постигнаха споразумение. Повече ще плащат и хората, които се осигуряват върху максималния осигурителен доход, както и земеделци и тютюнопроизводители, за които се вдига минималната осигуровка. Приходите за НОИ и НЗОК ще са за около 80 млн. лева месечно.
Размерът на социалните и здравните осигуровки и през тази година не се променя, но се променя осигурителният доход. За родените след 1959 г. се запазва общата ставка от 30.3% за социално и здравно осигуряване. От тях 12.9% са за сметка на служителя, а 17.4% - за сметка на работодателя. За общо заболяване и майчинство ставката остава 3.5%, за безработица - 1%, за пенсия - 17.8%, като 5% от тях отиват за допълнителна пенсия в универсален фонд за родените след 1959 г. Здравните осигуровки остават 8%. Осигурителната тежест се разделя в съотношение 60:40 за работодателя и работника..." - в. „Сега".

Вестниците отразяват и предложенията на  министър Тодор Танев за нов закон за образованието и за нарастване на учителските заплати, както и „развенчаването" на поредната историческа личност - Наполеон.

„Министърът на образованието Тодор Танев е категоричен, че учителските заплати трябва "радикално да бъдат вдигнати". Това каза той в интервю за БНТ. Преди два дни от Съюза на работодателите в системата на просветата поискаха т.г. заплатите да се вдигнат поне с 20%. Министър Танев обаче не навлезе в подробности колко точно ще е ръстът, но обеща това да стане в най-кратък срок. Според него в системата има огромни вътрешни възможности, надежда дава и новата оперативна програма за образование.
Танев се обяви и за реформа, която според него означава абсолютно ново мислене, както и напълно нов закон за образованието, а не да се "пришиват" нови текстове към съществуващия. Той не вижда нищо лошо държавата да финансира частните училища при определени условия, както предлага ГЕРБ." - в. „Сега".

„Не се взимам на сериозно като министър, искам образованието да е национален приоритет и в него, да има реформи, обяви по БНТ министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той се обяви за напълно нов закон за образованието, а не да се "пришиват" нови текстове, към съществуващия, който е на повече от 20 години.
Като основен проблем пред университетите министърът посочи "създаването на безработица". Той обаче уточни, че университети не трябва да се закриват по административен начин. "Въпросът е каква подготовка дават вузовете и дали всички трябва да получават поравно субсидия. За в бъдеще трябва да има колежанска система, които са надстройка над средното", смята министърът.
В основното и средното образование проблемът пък е липсата на мотивация сред ученици и учители. Професор Танев се обяви за радикална смяна на учебните програми, като се вкарат всички най-съвременни технологии.
"Днешните ученици са на три клика от информацията, подходът трябва да е диалогичен. Децата използват наличното в интернет и допълват това, което е казано в училище, като търсят по-кратки и ясни форми", каза министърът.
Той се обяви против идеята за въвеждането на по един учебник за всеки предмет...
Министър Танев се обяви за радикална промяна нагоре на учителските заплати, като допълни, че в системата на образованието има огромни вътрешни възможности за вземане на средства за тази цел..." - в. „Днвеник".

„След Ломоносов и Жолио-Кюри министър Танев развенча и Наполен...
„Наполеон не е бил пълководец, само дето се е взимал насериозно", каза той и сериозно притесни водещия Георги Любенов.
Танев се сети за Наполеон докато обясняваше, че самият той не се взима насериозно в ролята си на министър. Само преди няколко седмици, професорът от Софийския университет възмути обществеността като обяви, че Ломоносов и Жолио-Кюри не са никакви учени пред деца от врачанско училище. После му се наложи да се извинява във фейсбук профила си.
Преди да срази френския император, Танев обеща: „Тази година ще бъде абсолютно много по-добра от предната. Сигурно е."
Професорът е за радикалните реформи в образованието, но е разочарован, че родителите не се интересуват много от образованието на децата си...
Тодор Танев изтъкна, че е един от съоснователите на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Според него, Реформаторският блок съществува благодарение на Гражданския съвет..." - в. „Труд".

Всекидневниците проследяват и ставащото в левицата.

„Сергей фаворит за върха на ПЕС
Партията на европейските социалисти стартира на 13 януари (петък) подготовката за правилата и процедурите за избор на свой президент. Както вече стана ясно, най-висшият форум на левите в Европа се свиква на 12 и 13 юни 2015 година в Будапеща. Соцлидерът Сергей Станишев направи заявка за нов мандат на върха на ПЕС, а източници от ЕП коментират, че към момента е негласен фаворит за поста на големи социалистически семейства като Германия, Франция и Португалия.
Консултациите между отделните партии са предвидени след около 2 месеца, а на 21 февруари в Мадрид е първата сбирка на лидерите им. Председателят на БСП Михаил Миков вече е отбелязал в календара си визитата в Испания. На срещата на най-високо равнище в ПЕС соцлидерът Сергей Станишев е поканил министър-председатели от леви партии в Европа. На 13 януари в Брюксел всички партии членки на ПЕС ще излъчат свои представители за конгресната група, която ще подготви документите за форума в Унгария. БСП ще бъде представена от международния експерт на "Позитано" 20 Деница Караджова. Тя е и вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените, а в предишния парламент бе председател на комисията по европейски въпроси..." - в. „Стандарт".

„Усилията на БСП ще бъдат насочени към преодоляване на бедността, защото според социалистите това е най-големият проблем на България, а наравно с него е и необходимостта от работеща икономика. Това заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов пред БНР.
По думите му партийната работа и работата на социалистите в парламента ще бъдат насочени към връщането на доверието на онези разочаровани избиратели, които не са подкрепили БСП на последните избори.
Според Мерджанов в БСП са необходими редица организационни реформи, които да дадат възможност за воденето на единна национална политика и БСП да не отстъпва от характера си и ролята на национална партия...
Той  посочи, че социалистите биха подкрепили задължителното гласуване, ако действително се прецени, че това е стъпката, с която ще се избегнат всички спекулации по време на изборния процес. Дни след евроизборите през май 2014 г. бившият лидер на БСП Сергей Станишев се обяви за задължително гласуване, което тогава беше разчетено като отговор на коалиционния партньор ДПС, чийто лидер Лютви Местан обяви курс към предсрочни парламентарни избори..." - в. „Дневник".

Темата за „Южен поток" и залозите в геополитиката отново не слиза от страниците на вестниците.

„Петко Бочаров: Путин неочаквано ни подари тотална независимост
Руският президент Владимир Путин е подарил на България независимост, когато се отказва от страната ни и „Южен поток". В това е убеден журналистът и публицист Петко Бочаров.
„Всичко по-нататък ще зависи от правилното разбиране на международните процеси, които вървят и се пресичат на много места. Ние живеем в епохата на т. нар. еднополюсен свят. Този факт много се харесва на разни дрънкала, за да говорят глупости", твърди Петко Бочаров...
„Еднополюсният свят е много простичък казус. Това е една свръх суперсила, която е способна просто за часове да прехвърли своята неотразима военна мощ до всяка точка на земното кълбо. Единствената държава, която може да застане на тази позиция, е САЩ."
Петко Бочаров коментира и позицията на Русия: „На нашите русофили им се иска тази свръх суперсила да е Русия, ама не е..." - в. „24 часа".

„Корабът "Сънрайз", натоварен с 3500 тръби за спрения газопровод "Южен поток", вече е на кея в Бургас и ще бъде разтоварен. При първия му опит да влезе на пристанището, той заседна.
Инцидентът с плаващия под флага на Бахамите морски съд, който идва от Бремен, стана в ранния следобед в събота. По-късно "Сънрайз" беше издърпан внимателно от влекач. Въпреки това пак имало трудности - непрекъснато опирал дъното с огромния си товар.
Още днес ще се реши проблемът с подходния канал към порт Бургас, където явно се е натрупал много пясък, обеща капитан Станимир Николов, шеф на Морската администрация в Бургас. Последните замервания на дълбочините на пристанището са правени през януари миналата година." - в. „Труд".

В. „Стандарт" съобщава са съвместно учение на български военни и американски морски пехотинци:
„US тюлени дойдоха в база "Ново село" край Сливен. Учението на американските морски пехотинци започва днес. В него ще участват подразделения от армиите на България, Румъния и Сърбия. Това съобщиха пред "Стандарт" офицери от българското поделение, което се намира в района на базата. Първото за годината учение носи наименованието "Платиниум лайънс". За първи път то започва толкова рано през зимните месеци на годината. Досега всички българо-американски учения стартираха през април. "Тази година ще имаме почти два пъти повече съвместни учения и обучения, отколкото през миналата. Графикът е при нас и той напълно опровергава слуховете, че САЩ са се отказали да използват база "Ново село"", казаха офицерите от българското поделение. Всяко подразделение, което идва на базата, пристига със своя военна техника. Американските морски пехотинци идват с хамъри, съобщиха от базата.
Морските пехотинци пристигнаха от базата в Румъния, която се казва "Михаил Конеглиано". Те дойдоха на "Ново село" с помощта на румънски тирове, които прекараха американската техника през Североизточна България..." - в. „Стандарт".