Италия търси помощ от Турция и Гърция заради мигрантите

За прекратяване на бежанския трафик Рим работи по две стратегически линии

Италия ще обедини усилията си с Гърция и Турция, за да бъде решен приливът на имигранти към Европа и Апенините. 

За прекратяване на бежанския трафик Италия работи по две стратегически линии - едната с Турция, а другата с Гърция. По информация на италианското вътрешно министерство и отделът му за имиграцията, до турската страна е отправена молба за по-голям контрол и спиране на остарелите търговски кораби, по-точно онези в пристанищата на Мерсин и Дидим, независимо дали на тях има бежанци или не. Освен това, Италия поиска от Гърция да бъде по-активна и отговорна, съобщи БНР. 

В тази връзка Рим има подкрепата на Европейския комисар Димитрис Аврамопулос, който като бивш министър на отбраната на Гърция познава добре проблема с бежанците и рисковете от подценяването му. 

Уточнява се, че криминални организации закупуват за около 200 000 долара стар търговски кораб, от бежанец взимат до 5-6 хиляди долара за превоз и по груби сметки печелят между 2 и 3 милиона долара. Корабът се изоставя на автопилот някъде в протока на Отранто след което се налагат спасителните акции на италианската брегова охрана. По този метод от 3 месеца насам в Италия са дошли около 10 000 имигранти.