Здравната каса осигури безплатни операции с кибернож

Другото нововъведение е, че касата ще плаща лекарства при инфекции на долните дихателни пътища

Новости за пациентите в общественото здравеопазване и тази година има. Първата е, че от 1 юли хората, които имат нужда от операция с кибернож, ще могат да я получават у нас, а разходите ще се поемат от здравната каса. 

Обикновено подобна интервенция се налага при тежки заболявания като рака. В момента българските пациенти ходят да се оперират най-често в Турция и си плащат за това сами. От лятото обаче те ще могат да се лекуват и тук, при това без да харчат толкова големи суми. Няколко болници се готвят да предлагат услугата и у нас, поясни Стандарт. 

Второто нововъведение е, че касата ще плаща лекарства при инфекции на долните дихателни пътища, предизвикани от респираторно синцитиалния вирус, и за недоносени деца или със сърдечни малформации. Промяна в броя на направленията не се очаква, а потребителските такси остават същите - 2.90 за джипито и 4.90 за болница. Пенсионерите обаче ще дават само левче на общопрактикуващите лекари.

Промени има и при заплащането за медиците. Джипитата ще получават с левче повече за диспансерно наблюдение и профилактични прегледи. За посещение при специалист касата също ще дава с левче повече на докторите. Болниците пък ще вземат с 10% повече за лечението на инфекциозните болести, а за декомпенсиран захарен диабет при сумата се вдига от 497 на 600 лв. Парадоксалното обаче е, че ако медиците работят повече, отколкото пари е предвидила касата за тях, тя ще намалява цените, по които им плаща. Точният ред, по който това ще става, лекарите и НЗОК започват да договарят още тази седмица.