Външното министерство отрече в Йемен да е задържан българин

Представители на специалните служби и на МВР на Йемен също отрекли да има такъв случай

По информация на посолството на Република България в Йемен, публикуваната в медиите информация за арестуван български гражданин в Сана не отговаря на истината, съобщиха  от Министерство на външните работи.

„Временно управляващият българското посолство е посетил районното полицейско управление „Сабайн” и е разговарял с началника на управлението, който категорично е отрекъл тиражираната от медиите информация. Същото са заявили и представители на специалните служби и на МВР на Йемен”, посочиха от ведомството.

По-рано днес посланикът съобщи пред bTV, че проверява в полицейските участъци за задържания българин.

Иван Костадинов обясни, че през последните дни в страната е имало атентат, при който са били убити 40-50 души, което е провокирало акция на йеменските власти. При нея са задържани общо 80 чужденци, но в тримата, за които съобщиха световни агенции - българин, сомалиец и белгиец, са открити брошури, свързани с „Ал Кайда”, каза още той.

В събота Йеменската национална информационна агенция Саба съобщи, че български гражданин е арестуван по подозрение във връзка с терористи, позовавайки се на съобщение на йеменското министерство на вътрешните работи.

Според тази информация българинът е бил арестуван заедно с други двама чужденци – от Белгия и от Сомалия. Тримата са на възраст между 22 и 48 години, без да се уточнява кой на колко е.