Камерън бърза с референдума за британското членство в ЕС

Допитването ще се проведе през 2017 година, ако консерваторите спечелят парламентарните избори през май

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че би искал да продължи с плана си за референдум за британското членство в ЕС през 2017 година, ако е възможно, предаде Ройтерс.

След натиск от евроскептични членове на Консервативната партия и увеличаване популярността на британската Независима партия, Камерън обеща да се предоговорят отношенията с Брюксел, опитвайки се да върне част от дадената власт на ЕС в Лондон.

Той каза, че ще се проведе референдум през 2017 година, ако консерваторите спечелят парламентарните избори през май.

„Референдумът трябва да се проведе преди края на 2017 година. Ще бъда радостен, ако можем да го организираме по-рано. Колкото по-скоро мога да предоговоря отношенията и организирам референдум, толкова по-добре", каза той в предаване на БиБиСи.

Британският премиер представя планове за ограничаване на емигрантския поток от ЕС, тъй като смята, че имигрантите се възползват от социалната система на Великобритания.

Очаква се Камерън да обсъди плановете си, според които се изисква промяна в договорите на ЕС, по време на среща с германския канцлер Ангела Меркел в Лондон в сряда. Меркел ясно заяви, че няма да позволи промяна в правилата на ЕС за свободното движение на работници.

Консерваторите управляват във Великобритания в коалиция с либердемократите от 2010 година.

Според последните социологически проучвания Лейбъристката партия води преди изборите през май, но мнозина анализатори смятат, че ще е нужна коалиция от две или повече партии.