Спират ТИР-овете по натоварените пътища от 14 до 20 часа

Региони

04-01-2015, 11:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Затворени за всички видове моторни превозни средства са проходите „Троянски", „Златишки" и „Върбишки". "Котленски" е затворен за МПС над 10 тона

В края на 5-те почивни дни около Новогодишните празници се очаква засилен трафик по автомагистралите и основните пътни направления.

За повишаване на безопасността на движението Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) препоръчва на шофьорите да тръгват на път през светлата част от деня и с автомобили подготвени за зимни условия.

Необходимо е да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от МПС, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на пътноподдържащата техника и възпрепятства пътуването на всички останали.

Превалявания от сняг днес се очакват в Североизточна България и високопланинските райони. Прогнозата на синоптиците от БАН е за силен вятър в почти цялата страна.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването през високопланинските проходи „Ришки", „Републиката", „Предела", „Печинско", „Пампорово", „Превала", "Рожен", „Обзорски" и „Айтоски". „Шипка" е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забрането движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминавенето с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан", а над 10 т през „Твърдишки" и „Вратник". „Дюлински" е затворен за тежкотоварни автомобили.

Затворени за всички видове моторни превозни средства са проходите „Троянски", „Златишки" и „Върбишки". "Котленски" е затворен за МПС над 10 тона. Шофьорите могат да преминават през "Ришки" и Прохода на Републиката.

Движението по пътя  Асеновград - Смолян, на 2 км след Асеновград в посока Смолян, се осъществява в една лента, поради активно свлачище в близост до пътното платно. Алтернативен маршрут за пътуващите от курорта "Пампорово" и останалите туристическа обекти в Смолянска област е пътя Кричим - Девин.

Днес - 4 януари, от 14:00 ч. до 20:00 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Ограниченията важат за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли - ГКПП „Капитан Андреево" от АМ „Марица";

- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма" при п. в. Дупница Север - ГКПП „Кулата";

- път I-4;

- път I-5 Русе - Велико Търново;

- път I-8 Пловдив - Харманли;

- път I-9 Дуранкулак - Варна;

- път I-9 Варна - Бургас;

- път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга" от км 26+100 до км 62+007;

- път II-86 Пловдив - Смолян;

- път II-99 Бургас - Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).