Нора Нова: Танцувала съм и с Ален Делон, винаги съм търсила любов

Дори напук на болежките излиза боса в лачените си обувки на минусовите температури на терасата в дома си, за да вдигне някоя съборена от вятъра в снега саксия

Тя е прехвърлила вече годините на лудите купони и авантюрите на внезапната страст. Но е все така блестяща и самонадеяна. Дори напук на болежките излиза боса в лачените си обувки на минусовите температури на терасата в дома си, за да вдигне някоя съборена от вятъра в снега саксия. Има изключително точна памет за събитията от живота си, не променя конюнктурно възгледите си и не понася лицемерите в политиката и медиите.

Това е Нора Нова, една от малкото българки, успяла в естрадата отвъд желязната завеса. Пяла за "Евровизия" като германка, танцувала с Ален Делон, ходила на турнета с Том Джонс и изживяла незабравими емоции с Хулио Иглесиас.

Днес е запазила своята смелост да се сблъсква челно с живота, да говори прямо и да не се страхува от нищо, огряна от топлината на красивия си дом. Пред БГНЕС споделя:

"Нямам лоши спомени - изтласквала съм ги от съзнанието си. Може би, само от пребиваването си в затвора, когато ме заключиха по време на унгарските събития през 1956 г. Арестуваха в България всички, които бяха съмнителни и неудобни за тогавашната власт".

В България дошла от Германия като дете през 1945 г. Казва: "Баща ми беше дипломат и го извикаха оттам, той работеше във външно министерство. Когато вече много бомбардираха Берлин татко ни закара в Швейцария и после ни върна тук, с идеята, че в България ще стане много хубаво. Беше социалдемократ, умен и интелигентен човек и вярваше, но властта с течение на времето го обяви за фашист, враг на народа, пратиха го в лагер, нас ни изселиха от София". Сеща се за тези неща заради Берлин, където години по-късно сключва брак "проформа" с един германец, само и само да се измъкне оттук. Смята, че властта е унищожила интелигенцията у нас. "И досега е така - ние нямаме средна класа. Имаме много бедни и много богати хора", признава Нора Нова.

До ден-днешен съм немски поданик, тъй като десетки години прекарах в Западна Германия, продължава разказа си. Много мои приятели и близки, живеещи зад граница си върнаха българското гражданство, но аз нямам доверие на управляващите тук и не го направих, добавя тя.

По тази причина и участвала в една от първите "Евровизия", но като немски представител. Не съм спечелила "Евровизия"- да се разберем, уточнява. "Спечелих в Германия първа награда на фестивал и фаворитът, по регламент, заминаваше на европейското състезание. Тогава то се правеше в концертни зали, хората идваха в смокинги и официални рокли. Беше много по-тържествено. Сега е един цирк - стадиони, шоу и... няма го предишния гланц", обяснява Нора Нова. Въпреки че днес сцените са пълни с техника, светлини... Когато започна моята песен стана инцидент - на сцената изскочи човек с плакат, който демонстрираше срещу режима на Франко, припомня си талантливата певица. Скокнаха от охраната, свалиха го от сцената, но аз трябваше да почна отначало и то при разконцентрирана публика. Но това нещо, което сега се случва с "Евровизия" са разни перверзии, категорична е Нора Нова. А Кончита Вурст може би, пее хубаво, но при оптиката, че е мъж, пък - жена, пък - маскирана... ти се отщява да слушаш. Имам приятели в Австрия, но тази певица нищо не прави там, както казват - извън бизнеса е. Защото и на австрийците не им харесва това, споделя без комплекси Нора Нова.

Големите звезди в нейната кариера. Да, танцувала съм с Ален Делон - е, голяма работа, да, с Том Джонс 5 дни съм била на турне, както и с Пол Анка, с Хулио Иглесиас, с Роко Граната... Всяка среща с тях е различна, уникална, не е мимолетна - все едно искаш автограф, продължава своята изповед Нора Нова. Били сме заедно в бусове, в гримьорни, на вечери... За съжаление, в България няма изпълнител, който да се мери с техните мащаби. И не се страхува да дава оценки - Леа Иванова бе чудесен човек, шоумен, най-сценична от всички, но печелеше на сцената със своето присъствие и с атракции, но нямаше белканто. За личния си живот мога да кажа, че съм имала малко авантюри, моногамна съм. Като се влюбя в някой мъж чакам той да ме напусне. И моите връзки са били по любов. Нямам един близък мъж в живота, с който да съм се скарала - винаги с хармония и разум съм постъпвала. Даже на Тони, един от мъжете ми, платих всички дългове, а те бяха огромни, стига до още по-дълбоки признания певицата.

За българската политика. Намирам, че България загуби 25 г. от историята си, защото през тези последни години нищо не стана, смята Нора Нова. Всичко се разруши и хората, които можеха да се развият в положителен смисъл, младите, се разтуриха, отсича тя. Стана така, защото нямаме закон и времето е ненормално - казвам, че имаме свободата на лудия. Всеки може да прави каквото иска, нямаме съдебна система, хората нямат страх от нищо. Осъждат, може би, джебчии, но са, общо взето, едни партизански, диви години, е мнението на голямата певица.

Изригва: няма на какво да се облегнем, за голямо съжаление...

Иначе на корицата на книгата й "Не е важно как ще умреш, а как си живял", която бе допълнена и преиздадена наскоро, си е тя - това е Нора Нова. Тайната на успеха й е проста: "Аз съм жизнена, пълна с енергия, всичко в живота съм постигнала сама - търсила съм любов, а не богатство".