Лихвите ще продължават да падат и през 2015 г.

Портфейл

03-01-2015, 19:36

Снимка:

БНР

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вдигат лихвите по депозитите

Лихвите в еврозоната остават ниски

Лихвите падат!

Това е в резултат от отрицателните лихви по депозитите, които Европейската централна банка въведе преди месеци

Лихвите в България продължават да падат и през 2015 г., прогнозира Централната банка. Ефектът от отрицателните лихви по депозитите, които Европейската централна банка въведе преди месеци, постепенно се просмукват и в България.

Рекордно ниска е доходността от влоговете - 1,5% - 2,5%. Тенденцията ще се запази и догодина - едната от причините за резкия спад е изключването на КТБ от системата и отпадането на изкуствено високите лихви, поддържани от банката, разясни bTV.

Резултатът от многото пари в трезорите – лихвите по кредитите също ще паднат с до 1% прогнозират анализаторите. Така някои от ипотечните заеми ще паднат да 5.5%, потребителските ще варират между 7 и 11, а бизнес заемите ще паднат до 4.5 на сто лихва.

Според анализаторите заради ниската доходност от депозитите търсенето на имоти ще се засили през новата година, което ще доведе и до увеличение на цените. А до 3 години - ипотечните заеми у нас вече няма да са най-скъпите, а ще достигнат средните нива в Европа от около 4.5%.

„Банките се променят и колкото по-добро е досието ни, толкова по-добри лихви можем да получим. Доброто кредитно досие може да бъде опетнено от натрупани кредитни дългове, които изяждат вече голяма част от доходите на хората и трудно биха могли да бъдат коректни с нови кредити”, казва Тихомир Тошев, който е кредитен консултант.

Анализаторите предупреждават, че при забавяне на вноска по стар заем с над един месец, евентуален нов кредит може и да се окаже по-скъп за нередовния клиент отколкото масовите оферти на банките.

Статистиката показва, че домакинствата предпочитат да не теглят нови заеми, а по-скоро да изплащат стари кредити.

Надеждите са през новата година ниските лихви да стимулират по-скоро бизнес кредитирането. За целта обаче са необходими добри бизнес планове и желание за инвестиция в България.