Марсоходът има проблеми с паметта

Роботът е остарял и дори не може да си спомни какво са му заръчали учените от НАСА

Марсоходът на НАСА „Опортюнити”, който от 11 години обхожда Марс, остарява и има проблеми с паметта, пише вестник „Фигаро”. Някои дни роботът дори не може да си спомни какво са му заръчали учените от НАСА предишната вечер, предаде bTV.

По празниците, когато направляващият го от Земята екип е бил във ваканция, положението се влошило и „Опортюнити” дори забравил да се свърже със Земята. Ето защо учените от НАСА разработват компютърна програма, която ще пратят на стария марсоход, за да подобри паметта си.

Засега той складира информациите на два вида памет - непостоянна и постоянна. Информациите в първата памет изчезват с приключването на деня, а другите се запазват. По неизвестни причини в последно време обаче „Опортюнити” препраща информациите, които му се подават от Земята, в непостоянната памет и на следващия ден ги трие.

Специалистите на НАСА смятат, че чрез компютърната програма, която ще пратят на „Опортюнити”, той ще може да съхранява ценната информация на постоянната си памет.

Лечението се налага, защото марсоходът се приближава до най-интересния обект, който ще изучава по време на мисията си. „Опортюнити” е на 600 метра от глинени издатини, които са много древни, вероятно от епохата, в която Марс е била много по-влажна планета.

Марсоходът измина досега 41 километра на Червената планета и прехвърли доста продължителността на живота си, която по първоначален план трябваше да е само 3 месеца.