Цените на лекарствата рязко намаляха

Това се наблюдава в последните няколко месеца, разясни председателят на Българския фармацевтичен съюз

Цените на медикаментите по лекарско предписание рязко намаляха в последните няколко месеца. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Българския фармацевтичен съюз доц. Илко Гетов. 

„Най-често против грипни заболявания хората използват предимно температуропонижаващи медикаменти, витамини и прахчетата, които са за настинка и грип. Също така се използват и доста хранителни добавки”, посочи доц. Гетов. 

По думите му, за превенция срещу грипните заболявания най-важното нещо е режимът на живот и внимателното настройване към работен цикъл, защото по време на празниците човек се отпуска, прекалява се с храната.

„През зимния период трябва да се приемат повече витамини, минерали и здрава храна - свежи плодове и зеленчуци, особено цитрусови плодове, които съдържат големи количества Витамин С. Човек трябва да настрои отново тялото и психиката си към работния цикъл, защото се отпуска по време на празници”, допълни доц. Гетов. 

Според него, стоенето през повечето време вкъщи и след това излизането на хората навън и събирането на децата в училищата и детските градини, е един от рисковите фактори за развитие на вирусните инфекции.