200 000 българи ще взимат по-високи заплати

Работещите на минимална заплата ще получават с 20 лв. повече

Работещите на минимална заплата ще получават с 20 лв. повече от януари. От Нова година най-ниското възнаграждение в България вече е 360 лв. на месец. Промяната ще се отрази положително на над 200 000 души. Чистият им доход след плащането на осигуровки и данък общ доход ще се увеличи от 266 лв. на 282 лв., пресметна "Труд".

Въпреки увеличението най-нископлатените работещи ще останат под официалния праг за бедност в страната, който за 2015 г. е 286 лв. Това ще се промени през второто шестмесечие на годината, тъй като от 1 юли минималната заплата ще се повиши до 380 лв. Лошата новина за т.нар. работещи бедни е, че необлагаемият праг от 340 лева за трудови доходи беше премахнат.

През новата година размерът на осигуровките за пенсия, здраве, безработица, майчинство и трудова злополука ще се запази, но хората с високи доходи ще правят по-големи вноски. Причината е, че от 1 януари максималният осигурителен доход се повиши от 2400 лв. на 2600 лв. Получаващите такъв доход ще плащат по 335 лв. осигуровки на месец, което е с 26 лв. повече отколкото през миналата година. 

От 1 януари влязоха в сила и новите минимални осигурителни прагове. Синдикатите и работодателите договориха 4,4% среден ръст за 42 бранша. В останалите браншове, в които социалните партньори не се споразумяха, държавата наложи служебно увеличение от 4%. Върху най-високи суми ще се осигуряват мениджърите в производството на кокс и рафинериите. Те ще правят вноски върху минимум 1579 лв.

Земеделците и тютюнопроизводителите също ще имат по-големи разходи за осигуровки. Минималната сума, върху която ще се изчисляват вноските им, се увеличи от 240 лв. на 300 лв. Осигурителният доход за самоосигуряващите се няма да се променя.