Как да не боледуваме през зимата

Животът

03-01-2015, 16:30

Снимка:

giaoduc.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няколко основни правила, които трябва да спазваме

Зимата е времето, когато боледуваме най-много. Тогава има всякакви вируси, а и сме по-уязвими. Не бива да подценяваме и начина ни на обличане, защото много млади хора ходят с прекалено тънки и разголени дрехи, които не са подходящи за зимата. Факт е, че всеки човек се разболява поне един път през зимата. Важно е да се стараете да не се разболеете и да се пазите. Как?

Витамин С. Той е незаменим и е пръв приятел на имунната система. Витамин С не се синтезира в организма и се набавя само чрез храната. Можете да го приемате на таблетки всеки ден, а друг вариант е да хапвате всеки ден цитруси. Пийте сокове от пресни плодове. Много е важно да знаете, че тютюнопушенето разрушава витамин С в организма. Затова ако сте пушачи трябва да приемате по-голяма дневна доза витамин С.

Мийте често ръцете си. Това ви се струва странно, но замислете се, че микробите са навсякъде. Помислете си, че докато сте навън сте изложени на постоянни атаки от всякакви микроорганизми. Мийте ръцете си, когато сте навън и гледайте да търкате хубаво с антибактериален сапун. Когато се приберете вкъщи, задължително си мийте ръцете.

Дезинфекцирайте предмети, които пипате постоянно, когато сте с мръсни ръце. Такива предмети са смартфона, ключовете и дамската чанта. Оказва се, че перилата на ескалаторите и смартфоните имат повече микроби по повърхността си, отколкото обществените тоалетни. Затова дезинфекцирайте тези предмети, особено мобилния си телефон.

Обличайте се добре. Това важи повече за дамите, защото те са тези, които се обличат тънко и недостатъчно. В желанието си да са красиви, момичетата се разболяват, заради разголените дрехи. Оставете тези дрехи за по-топлите есенни дни и се обличайте по-дебело. Старайте се краката ви винаги да са топли и сухи, слагайте шапка, шал и ръкавици. Изберете дебели дрехи, които да топлят. Плетивата са чудесни, защото са модерни, могат да стоят много елегантно, а същевременно топлят.

Пийте много течности. Пийте вода и чайове, както и прясно изцедени сокове. В соковете има витамини, които ще се преборят с вирусите. А течностите помагат в детоксикацията на организма. Затова е препоръчително да пиете поне 2.5 литра вода на ден. Чайовете са добра алтернатива, защото ви помагат да се стоплите.

Тренирайте. Не си мислете, че спортът ще понижи имунната ви система или ще се разболеете по-лесно. Напротив, спортът ще ви помогне да не се разболеете. Всъщност, тренировките с умерено натоварване (3-4 пъти седмично, над 20 минути) са много полезни и повишават имунитета. Освен това организмът се калява. Внимавайте и не прекалявайте, защото тежките физически натоварвания могат да ви помогнат да се разболеете.