Започна месецът на намаленията

Портфейл

03-01-2015, 14:33

Снимка:

Plevenutre.bg

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внимание! Измамни коледни намаления

Два месеца коледни намаления

Стоките в магазините поевтиняват с до 70%

Започна месецът на намалените цени. През януари търговците винаги отчитат спад в интереса на клиентите, защото по Коледа и Нова година хората са похарчили много.

Намаленията започнаха от пробуждането на магазините след Новогодишната нощ. Цените в големите вериги за дрехи са с от 20 до 60-70 процента по-ниски. По закон, търговците трябва да задържат намаленията не по-малко от един ден, но и не повече от месец. А клиентът задължително трябва да вижда и старата, и новата цена на етикета. Ако стоката е била намалена за Коледа, но по-малко от месец, за да има право на ново намаление, търговецът трябва да изчака коледната цена да навърши 30 дни.

Първо свършват размерите, после и цветовете. Първият месец на новата година е времето на намалените играчки, електроуреди и дрехи.

Недоволните клиенти се оплакват на Комисията за защита на потребителите най-вече, че няма достатъчно от намалените стоки или се съмняват дали по-ниските цени са истински. Въпреки празните джобове, януари остава месецът на изобретателните търговци и следколедните шансове за малка радост.

Ако търговците не спазват закона, малката радост, че все пак имат клиенти през януари, може да им струва до 3 хиляди лева, ако не са задържали старата цена на стоката поне месец. Санкцията е до 15 хиляди лева, ако на витрината пише до 50 процента намаление, а вътре клиентите се изненадат, че това важи само за един продукт или много малка част от стоките, припомни Нова телевизия.