Корабът, изоставен от екипажа си с 450 мигранти на борда, акостира в Италия

Плавателният съд бе ескортиран от италианските военноморски сили

Товарният кораб „Езадин”, изоставен от екипажа си с 450 мигранти на борда, пристигна в италианското пристанище Кориляно през нощта срещу събота, ескортиран от италианските военноморски сили, предаде АФП, цитирана от bTV. Това се случи 48 часа след подобна операция с друг товарен кораб, с близо 1000 мигранти на борда.
„Езадин” е с дължина 73 метра и плава под флага на Сиера Леоне. Той е предназначен за транспорт на животни. Корабът акостирал в калабрийското пристанище около 23:00 часа местно време. Повечето от мигрантите на борда му са сирийци. Сред тях има много жени и деца. Някои от жените са бременни.

На пристанището Кориляно под огромна шатра мигрантите получават храна и дрехи и преминават през проверка на документите. После ще бъдат пратени в приемни центрове, а
молбите на искащите убежище ще бъдат разгледани.
Корабът „Езадин” беше забелязан в четвъртък вечерта от военноморските сили на Италия на около 150 километра от град Кротоне, в Калабрия. Военноморските сили веднага се свързаха по радиостанцията с кораба и накрая отговор се получи от една от мигрантките на борда, която обясни, че екипаж няма и мигрантите са изоставени на произвола на съдбата. Тя призова за помощ.

Последва спасителна операция с участието на намиращ се наблизо исландски кораб, който е част от европейската операция „Тритон” за контрол на мигрантите в Средиземно море. Петима исландски моряци успяха да се качат на борда на „Езадин”, след като горивото му се изчерпа и да го привържат с въжета към исландския съд, за да може той да бъде изтеглен на буксир до италианския бряг. Тогава хеликоптер на военноморските сили успя да спусне шестима италиански офицери на кораба, които да поемат контрола над плавателния съд.

Според източник от италианските военноморски сили корабът е потеглил от Турция или от Фамагуста, в турската част на Кипър, след като преди това е бил в Тартус, в Сирия. Официално корабът е трябвало да отиде до пристанището Сет в Южна Франция.
Преди два дни същият хеликоптер успя да спусне 6 италиански офицери на кораба „Blue Sky M”, плаващ под молдовски флаг, изоставен от екипажа вероятно край гръцкия остров Корфу с близо 1000 мигранти на борда. Корабът беше откаран до пристанището Галиполи в италианската област Пулия и на мигрантите, повечето от които сирийци, беше оказана помощ.