Италианските власти спасиха 450 бедстващи в Йонийско море (обновена)

Свят

02-01-2015, 20:02

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Близо 1500 души вече са в безопасност и този път няма жертви

Две спасителни операции край бреговете на Италия в Йонийско море белязаха границата между новата и старата година. Корабът “Езадин” с 450 нелегални имигранти днес беше изтеглен до италианския бряг. Корабът “Блу Скай Ем” с близо 1000 души беше спасен на 31 декември.

Плавателните съдове са били изоставени от екипажите. Има коментари, че двата случая показват една тревожна тенденция в трафика на хора от Близкия изток и Северна Африка към Европа.

Исландски кораб от новата мисия на ЕС в Средиземно море изтегли поредния плавателен съд с хора, поели към Европа. Сред бедстващите в студа и бурята е имало бременни жени и деца. Смята се, че са отплавали от Турция с товарния кораб “Езадин”, който беше открит да се носи по течението в Йонийско море – без екипаж и с изчерпано гориво. Спасяването започна, след като един от пътниците се свързал по бордовата радиостанция с италианската брегова охрана.

Предполагаемият маршрут на “Езадин” се преплита с този на “Блу Скай Ем”, с който трафиканти превозваха близо 1000 сирийци и кюрди.

Корабът отплавал от Турция за хърватско пристанище, но променил курса и поел към Италия. После пътниците разбрали, че са останали без екипаж в бурното море.

“Тези хора очакваха смъртта си – седем дни! Не беше лесно. Представете си стотици хора, натъпкани като в консерва, а навън има буря”, споделя сириец.

“Последните три дни беше много тежко. Вледенихме се. Имах двулитрова бутилка с вода и тя ми стигна”, споделя оцелял.

Близо 1500 души вече са в безопасност и този път няма жертви. Но откакто Италия приключи своята операция за спасяване на имигранти в Средиземно море, трафикантите са по-дръзки. Наблюдатели коментират, че по-ограничената европейска операция “Тритон” явно не действа възпиращо и потокът от хора към Стария континент ще се засилва.