Няма сериозни проблеми в електроснабдяването в страната

Приемат се единствено сигнали за локални проблеми с електрозахранването

Няма сериозни проблеми в електроснабдяването в страната. От ЧЕЗ отчитат "локална аварийност", като в момента най-сериозният проблем е в столичния квартал "Факултета".

Там се отстранява незаконно присъединяване към мрежата, заради което се налага временно прекъсване на електрозахранването на целия квартал.

Заради празничните дни и студеното време има по-висока консумация на ток, но засега не се наблюдава завишена аварийност в мрежата в Западна България, обясни пред БНР Виктор Станчев от ЧЕЗ:

Единствено приемаме сигнали за локални проблеми с електрозахранването, основно са свързани с изключили прекъсвачи в таблата на домакинства и съответно реагираме на подадените сигнали.

В момента се премахва незаконно присъединяване към мрежата в квартал "Факултета" в столицата:

В момента имаме четири аварийни екипа, които работят там за установяване на нормалното електрозахранване. Тъй като присъединяванията са направени неправомерно, необходимо е кратковременно изключване на захранването, за да могат да бъдат премахнати тези нерегламентирани присъединявания, и през този период съответно се очакват кратковременни смущения на захранването. В момента ние работим с органите на МВР, тъй като жителите на квартала са враждебно настроени при едно такова изключване и премахване на присъединявания.

В Югоизточна България, където оперира EVN няма проблеми, увери Петър Константинов от електродружеството:

Основен фактор за това е спокойното време, което за щастие наблюдаваме през последните дни, основно студ, но липсата на валежи, на силен вятър, значително облекчава нашата работа, така, че ситуацията в момента е нормална и спокойна.

Няма информация за проблеми в останалата част от страната, обслужена от ЕнергоПро.