Десетки бездомници, включително българи, живеят на летището в Мадрид

Бездомниците се препитават, помагайки на пътниците

Десетки бездомници са избрали да живеят на четвърти терминал на летището в Мадрид. Някои от тях се опитват да изкарат пари, като предлагат помощ на пътниците. Такъв е Еду – 49-годишен бивш зидар, който е дошъл тук, за да си почине преди да продължи пътя си към Сарагоса. „Дойдох тук, за да спя, а останах”, разказва той пред AFP, цитирана от „Фокус“.
Бездомниците на терминала представляват една малка общност, съставена почти изцяло от мъже.

Сред тях е Валентин Георгиев – 60-годишен бивш учител по физическо обучение, дошъл от България преди 10 години. Той е разведен, а двете му деца живеят с бившата му съпруга. Дълго време работи каквото намери, докато лекари не му откриват цироза. Бутайки количката си сред тълпата, той остава незабележим, докато не предложи помощта си да носи куфари. По празниците печели до 20 евро на ден. Той е изморен от спането на пода на терминала. „Тук е единственото място, на което можеш да припечелиш нещо”, казва той.
„Тук има много хора, които правят това”, добавя той и показва човек, който проси. „Аз никога не съм просил. Не обичам това”, допълва той.

На летището Валентин има приятели – повечето са българи като него. Той обаче има и невидими врагове. „Откраднаха ми много дрехи”, казва и добавя, бършейки сълзите си: „Зле ми е. Нямам си нищо”.