Зелевата чорба, шкембе чорбата и киселото мляко помагат след препиване

В Унгария срещу махмурлук консумират изпражнения на врабчета

Алкохолът създава развитие на тежки увреждания за организма, каза пред bTV токсикологът проф. Никола Александров по повод случаите на препили малолетни по празниците.
"Причината за напиването на малолетните е липса на контрол от страна на родителите. Винаги ги е имало тези работи, на нас ни се струва, че е нещо екстремално", коментира Александров. Ние българите нямаме тази склонност да се поучаваме от грешките, които сме допуснали, отбеляза специалистът. На въпрос как може човек да прецени колко може да изпие, проф. Александров заяви: „Състоянието на организма зависи от неговите възможности. Всеки човек има индивидуален ензим на алкохола“.

"Всеки грам алкохол, разграден дава 7 калории. Вследствие на него ние получаваме сили, енергия. Само че не е така. Организмът престава да разгражда алкохола и води до други увреждания", каза още токсикологът.
Той обясни още, че се получават токсични вещества, които не могат да се преработят. Основно се уврежда главният мозък и черният дроб. Проф. Никола Александров все пак даде и няколко съвета за спасение от махмурлука.

"Зелевата чорба или шкембе чорбата могат да доразградят алкохола и да защитят организма. Киселото мляко също, неслучайно някои хора пият мастика с кисело мляко, тя също помага", каза медикът.
"В Унгария пък събират изпражнения на врабчета и ги консумират", вметна той.
"Преяждането въздейства по същия начин, както препиването – и двете водят до свръхпретоварване на организма", категоричен ме експертът.