Оливър Стоун планира документален филм за Янукович

С новата продукция на холивудския режисьор ще се заемат украинци

Холивудският режисьор Оливър Стоун ще заснеме документален филм за бившия президент на Украйна Виктор Янукович, за да разкаже на западните зрители истината за събитията на Майдана.

Стоун огласи проекта си в своята страница във Фейсбук. По неговите думи той е бил на посещение в Москва, където се е срещнал с Янукович. "Взех 4-часово интервю с него за новия си документален филм на английски език, с чиято продукция ще се заемат украинци", написа именитият кинодеец, съобщава БНР.
Според Стоун зад февруарските събития в Украйна и падането от власт на Янукович явно стои и трета страна.

Истината не се казва на Запад, отбелязва режисьорът. Това е сюрреалистична подмяна на историята, която отново се повтаря, както беше по времето на Буш преди нахлуването в Ирак. Аз  вярвам, че Западът ще узнае истината и се надявам, че това ще се случи навреме, за да се предотвратят по-нататъшното безумие.

Логично постингът на Стоун предизвика буря от реакция, поради което последва нов постинг, в който той отговаря на критиците си: „Аз не подкрепям Виктор Янукович, той може би е най-корумпираният президент, който Украйна е имала. Не това обаче имам предвид. Начинът, по който Янукович беше свален от власт – и въпреки че много от украинския народ го искаше извън властта, показва намесата на прозападна, трета страна, начело с Виктория Нюланд, Джон Маккейн, Американската агенция за международно развитие (USAID), Националната фондация за демокрация и т. н. Защо например при положение, че толкова много полицаи са убити и ранени, никой не провежда разследване при новото правителство?“