Папата призова за единство в борбата срещу модерното робство

Всички сме призовани да бъдем свободни, заяви папа Франциск

Папа Франциск призова хората от всички религии и култури да се обединят в борбата срещу модерното робство и трафика на хора, подчертавайки в първата си служба за 2015 година, че всеки човек се ражда с правото на свобода, съобщава Ройтерс.
Службата в базиликата „Свети Петър" бележи Римокатолическия Световен ден на мира. Тазгодишната тема е „Без повече роби, а братя и сестри".

„Всички сме призовани (чрез Бог) да бъдем свободни, призовани сме да бъдем синове и дъщери и всеки, според отговорностите си, е призован да се бори с модерните форми на робство. Всички народи, култури и религии, нека обединим силите си за това", заяви папата.
Миналият месец Франциск призова потребителите да избягват да купуват евтини стоки, които може да са произведени чрез принудителен труд или друга форма на експлоатация. Това послание беше изпратено до ръководителите на правителства, международни институции и други.

Според организацията Walk Free Foundation, която е базирана в Австралия, почти 36 милиона души по света живеят в робство, жертва са на трафик или на принудителен труд.