Природният газ поевтинява с 0.05%

С решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от днес природният газ поевтинява символично с 0.05%

Така през първото тримесечие на новата година 1000 кубически метра синьо гориво ще струват 603 лева и 14 стотинки без акциз и ДДС. От "Булгаргаз" настояваха за увеличение с повече от 12 лева за 1000 кубически метра газ, но искането им не бе одобрено. Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова прогнозира пред БНР ново поевтиняване на газа през април:

"Намаляването на алтернативните горива се случи през последното тримесечие, а ако те се запазят такива, каквито са в момента, ще бъдат две тримесечия включени в цените. Колкото по-голям период с ниски цени се включва, толкова по-голямо е очакваното намаление. По чисто обективни причини би трябвало да намалее."

Председателят на държавния регулатор заяви, че токът за бита ще поскъпне отново през юли или още през април. С колко - ще зависи от реформите в енергийния сектор. Светла Тодорова изтъкна необходимостта от предоговаряне на цените от американските топлоцентрали и преструктуриране на Националната електрическа компания.

Тенденцията от последните месеци за поевтиняване на основните горива на международните пазари продължи и в последния ден на 2014-та година. Февруарските фючърси на американския лек суров петрол загубиха 85 цента от стойността си и се търгуваха в Ню Йорк за 53 долара и 27 цента за барел.