Как да се преборим с махмурлука?

Най-изпитаната българска рецепта е зелев сок или шкембе чорба

Казват, че "клин клин избива". Обикновено истината е, че клинът остава, така че по-добре е днес да забравим за чашките със спиртни напитки.
Какво е действието на алкохола върху организма ни?
С две думи, той ни дехидратира, предизвиквайки ни да отделим около 1 литър урина в рамките на само няколко часа, дразни стомаха и стимулира отделянето на повече киселини, които създават чувство на парене. Физиологичните ни процеси се смущават. Дори да заспим много бързо, ще се събудим по-рано и с нарушен естествен биологичен ритъм. Повишава се нивото на кръвната захар и се чувстваме гладни и болни.
Ето няколко съвета за борба с тежкия махмурлук, използвани по света.
В Англия лекуват махмурлука с наденица, увита в маслено тесто, но най-предпочитаният лек е обилна английска закуска. Тя се състои от яйца, бекон, колбаси, грах, домати, печени чушки, гъби, хляб и масло.
В Шотландия също предпочитат пържената храна. Шотландците не могат да устоят на колбасите от овче месо и картофения пай. В такъв момент много подходяща е и чаша Irn-Bru - плодова безалкохолна напитка, богата на кофеин.
Италианците предпочитат нещата да са по-прости. Те пият кафе еспресо, а след това, скрити зад тъмните си очила, чакат махмурлукът да премине. В Сицилия обаче имат специален начин за борба с последиците от пиянството. Там дъвчат сушени говежди пениси. Макар да има вкус на сушено говеждо, месото от пениса на бик е малко по-жилаво и се справя с махмурлука, по думите на сицилианците.
В Турция много хора борят махмурлука със шкембе чорба.
В Германия предпочитат маринована херинга с краставици и чесън.
В Бразилия ядат рибена чорба с кокосово мляко, лук, кориандър и палмово масло.
В САЩ пък пият коктейл Prairie oyster, който се приготвя със сос Уорчестър, сурово яйце, лют сос и доматен сок.
И все пак, най-изпитаната българска рецепта е зелев сок или шкембе чорба. Полезна е също добрата закуска с повече течности, ядки и плодове, богати на калий и витамин С.