Литва влезе в еврозоната

Литва се присъедини към Еврозоната на фона на съседна Русия, която показва мускули в региона

Това съобщи АП.

Литва е първата съветска република, която през 1990 г. обяви независимост от тогавашния СССР. Литва е последната от трите балтийски държави, която влиза във валутния съюз и ще бъде последната страна, която ще го направи това в обозримо бъдеще. За останалите членове от Европейския съюз перспективата е най-малко две години и вероятно много повече, далеч.

"За себе си, и мисля, че много от вас се чувстват тъжни, че (валута на Литва) литас, която ни служи добре в продължение на повече от две десетилетия, се превръща в историята, но ние трябва да продължим напред", каза финансовият министър Римантас Садзиус на церемония по приемане на общата валута.

Министър-председателят на Литва Алгирдас Буткевисиус стана първият човек в страната, който изтегли 10 евробанкнота от банкомат. Той каза еврото "ще се превърне в гарант на икономическа, и от политическа сигурност."

Правителството се надява, че като 19-ти член на еврозоната търговия на Литва ще получи тласък и разходите по заеми ще падне, за да помогне на страната да се възстанови от 15 % свиване през 2009 г. в разгара на световната финансова криза.

Единната валута обаче остава разногласия. Проучванията показват, че половината от 3-милионното население все още не е убедено в отказването от литаса.