Пътищата са проходими при зимни условия

Жълт код за опасно ниски температури действа за почти цялата страна

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, на места заледени. Водачите на моторни превозни средства трябва да шофират внимателно, предупреди Матей Матов от Агенция "Пътна инфраструктура", съобщава БНР.

"По всички пътища трябва да пътуват с повишено внимание, тъэй като се пътува при зимни условия. Местата, за които ни съобщават и имаме сигнали за заледени и непочистени  участъци, веднага се сигнализират на областните пътни управления и заедно със снегопочистващите фирми вземат отношение веднага. Постоянно в ситуационния център постъпва информация от областните пътни управления. Подаваме сигнал на пресцентъра на АПИ и веднага се качва на сайта на агенцията."

От БДЖ съобщават, че има закъснение при някои от заминаващите влакове. В график излитат и кацат самолетите на летище София. Няма закъснение на автобусите на Централна автогара, твърдят пътници. Няма проблем с придвижването по републиканските пътища, каза и шофьорът на междуградски автобус Венцислав Ангелов.

Има реална опасност от замръзване при посрещане на Новата година в планината, предупреди Камен Якимов при Планинската спасителна служба. В празничната нощ, по високите части температурите ще паднат до минус 20 градуса.

"Всички желаещи да се ограничат с качване до хижите и не по-нависоко и да се съобразяват във всички случаи с метеорологичните и теренни условия, за да не си влошават живота, или пък да не го променят от тук нататък."

Вече са проходими отсечките Кричим-Девин в района на водно електрическата централа, както и Гривица-Летница в Плевенска област и Церова вода-Раковица в област Видин, които бяха затворени по-рано днес.

От Министерството на здравеопазването напомниха, че разкритата спешна линия с номер 02/805-03-00 е само за спешни случаи и кризисни ситуации.

Жълт код за опасно ниски температури действа за почти цялата страна.