Снеговалеж затвори част от магистралите в Гърция

Свят

31-12-2014, 17:56

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Минусови температури в новогодишната нощ

Лошото време не подмина и южната ни съседка

Лошото време не подмина и южната ни съседка – Гърция. Рязък спад в температурите и обилни снеговалежи парализираха части от страната.

Най-тежко засегнати са планините. От съображения за сигурност транспортното министерство затвори магистралите в планинските райони заради заледяване на пътищата.

Към гражданите е отправено предупреждение да шофират със зимна екипировка и вериги.

С помощта на неправителствени организации властите в Атина отвориха приюти за бездомни хора.

Снежни бури и ниски температури сковаха не само страната ни и Гърция, но въобще Балканите. В Румъния лошото време взе две жертви. И в двата случая медицинските екипи не са успели да стигнат навреме заради усложнената пътна обстановка. В много от балканските страни има затворени пътища заради снегонавявания.

През цялата нощ в Румъния работиха аварийни екипи, за да разчистят пътищата и да помогнат на хората в 600 блокирани от преспите автомобила. Екипи с хеликоптери успяха да помогнат и на близо 1000 души в критично състояние, които не можеха да стигнат до болница. 14 национални пътища са затворени. Магистралата Букурещ- Констанца вече е отворена за движение. Пристанищата и летищата възобновиха работата си.

В Сърбия снеговалежите спряха. Въпреки това пътната обстановка остава сложна. От автомобилния съюз предупредиха шофьорите да се движат със зимна екипировка, а в планините – с вериги. Според данни на гранична полиция по граничните пунктове има забавяне от около 30 минути.

В Западна Македония днес беше измерена температура от минус 20 градуса. На места снежната покривка достигна близо 70 сантиметра. В петък се очакват още по-ниски температури в страната.

В Хърватия 16 души, сред които 6 деца, бяха спасени, след като останаха блокирани в Динарските планини заради усложнената зимна обстановка. Групата е излязла още в неделя. Операцията по откриването на хората отне 20 часа.