Започна посрещането на Новата 2015-та година

Най-пищните тържества ще бъдат в Ню Йорк и Рио де Жанейро

2015-та вече настъпи в островната държава Кирибати, а след това ще я посрещнат и в Нова Зеландия и Австралия.
Първи за Новата година ще се поздравят на азиатските острови в Южния Пасифик, а след това населението от Нова Зеландия и Австралия.
Едни от най-пищните тържества за Новата година ще бъдат в Ню Йорк и Рио де Жанейро, предаде БНР.

Традиционното спускане на кристална топка на "Таймс скуеър" ще отбележи настъпването на новата година в Ню Йорк. Тя тежи около 6 тона и ще започне да се спуска секунди преди настъпването на 2015-та по източното крайбрежие. Милиони зрители се очаква да са част от едно от най-пищните световни събития в последния ден на 2014.

Новата година в Ню Йорк ще настъпи на фона на протести срещу полицейското насилие и убийства на служители на реда. Въпреки че към момента няма информация за подготвени нови покушения срещу униформени, днес ще има по-затегнати мерки за сигурност.

В Рио де Жанейро ще има мащабно 16-минутно светлинно шоу с фойерверки и заря за най-голямото в света посрещане на Новата 2015-та година. Вече са инсталирани машините на 11 плаващи платформи в лагуната Родриго де Фрейтас, като всяка от тях ще изстреля във въздуха над плажа Копакабана 300 хиляди фойерверки. Очаква се над 2 милиона туристи и местни жители да присъстват на новогодишното тържество.

Преди очакваните големи новогодишни празненства британският вестник "Телеграф" публикува класация на градовете, в които хората празнуват най-много. На първите места са Москва и Санкт Петербург, където празнуващите си лягат след 3 и половина на 1 януари. В първата десятка са също Киев, Буенос Айрес, Мадрид, Сантяго в Чили, Барселона, Варшава, Мексико Сити и Париж. Най-рано в новогодишната нощ си лягат в Китай и Израел.