Кои са правилата за добро здраве през зимата

Общество

31-12-2014, 18:00

Снимка:

curiouszone.eu

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има няколко изпитани правила, които са от полза за имунитета и здравето през студеното полугодие

През зимата денят е по-къс, навън е студено, двигателната ни активност е ограничена, но същевременно често посягаме към висококалорични храни, богати на захар и мазнини. За съжаление, инстинктите ни, които се проявяват през студеното полугодие при съвременните постижения на човечеството, не съхраняват здравето ни, а напротив накърняват имунитета ни. Върлуват и характерните за сезона вируси, причиняващи респираторни заболявания.

Има няколко изпитани правила, които са от полза за имунитета и здравето през студеното полугодие и помагат да поддържаме енергията и тонуса си.

Приемайте достатъчно течности
Приемът на течности поддържа организма хидратиран, което спомага нормалното му функциониране и провеждане на всички процеси в него в норма и извеждане на образувалите се отпадни продукти и токсини при обмяната на веществата.
За целта обаче от полза са полезните за организма течности. Съдържащите захар и кофеин по принцип потискат функциите на имунната система, дехидратират и допринасят в не малка степен за наддаването на тегло.
Най-здравословната течност си остава водата, чийто прием може да бъде разнообразен с подходящи билкови чайове. Количеството от 8 чаши вода (или чай) е минимумът, който е необходим за поддържането на нормалната дейност на червата, бодростта и общото усещане за наличие на енергия и е от съществена помощ при контрола на телесното тегло. Препоръчително е чаят да спомага имунитета. Универсален пример за такъв е зеленият чай, заради богатото си съдържание на антиоксиданти. Още по-полезен е белият чай. Други подходящи са: ройбос, жен-шен, ехинацея, шипка, бъз, липа, мащерка, анасон, салвия, мента и др.

Спете достатъчно
Сънят е не просто почивка, той е необходим на организма, за да се възстанови от пораженията, нанесени през деня от активното му функциониране. Пренебрегнем ли го, той няма да може да поправи дефектите в системите си, да отстои адекватно на вредните фактори, получава се натрупване на токсини, спад на имунитета и склонност към заболявания и изява на заложените предразположености.
Важно е да се спи през нощта или в притъмнено помещение, за да може организмът да повиши синтеза на мелатонин – хормон, на който дължим сънливостта си. Освен това той подпомага и дейността на имунната система.

Избягвайте излишната консумация на захар и бързоусвоими въглехидрати
Освен че те благоприятстват натрупването на допълнителни килограми, захарта и рафинираните брашна потискат функциите на имунната система. Тези продукти създават благоприятни условия в организма за дейността на вирусите, с които особено често се сблъскваме през зимата. За препоръчване е, за да се задоволи желанието за сладко, да се консумират плодове. Друг подходящ продукт е... черният шоколад, с минимум 70% съдържание на какао. То съдържа феноли, които укрепват имунната система. Освен това черният шоколад подпомага организма да устои на студа и понижава кръвнато налягане, тоест полезен е и за здравето на сърцето.

Неслучайно през зимата се хапва чесън!
Не случайно прародителите ни са консумирали чесън през зимата и при риск от заболяване. Серните съединения в него стимулират важни клетки на имунната система – Т-лимфоцитите и макрофагите, благодарение на които организмът ни се бори срещу вирусите.

Приемайте цинк
Погрижете се да консумирате достатъчно хранителни продукти, съдържащи цинк. Осигуряването му предотвратява отслабване на защитните сили. Съдържа се в морските деликатеси, най-вече в стридите, в черния дроб, крехко месо – телешко, свинско, пуешко, агнешко, лещата, сусама, тиквата и киселото мляко.

Защо плодове и зеленчуци?
Пет порции плодове и зеленчуци на ден осигуряват минимума от полезни витамини, минерали и антиоксиданти на организма, за да се поддържа здрав. Това не е неосъществима мярка – една порция е равна на половин чаша прясно изцеден сок, една малка салата, един средноголям плод, половин купа зеленчуци...

Няма как без движение!
Няма значение към каква форма на физически занимания се придържате – дали избирате йога, бягането на пътеката във фитнеса или велоергометър у дома, пързалянето на зимни кънки или продължителната разходка в парка...
Движението гори калории, подобрява кръвообращението и тонуса ни.

Избягвайте стреса
Стресът е „тихият отровител“ на имунитета. С грижата да бъдем щастливи и бъдем с добро самочувствие инвестираме в здравето си в буквален и преносен смисъл. Срещата с приятели, времето, отделено за любими занимания или само за себе си, медитирането, се отразяват благоприятно на ритъма на всички физиологични процеси в организма. Помислете и за достатъчно набавяне на витамин D – чрез хранителни добавки и задължително разходка при слънце навън.