Студ и леден вятър сковават страната в последния ден на 2014-та

Обявен е жълт код за 24 области

Последният ден на 2014 година ще бъде много студен, предупреждават синоптиците. Максималните температури ще са отрицателни – между минус 9 и минус 4 градуса, само по южното крайбрежие на морето около нулата.
В източната  половина от страната ще духа силен вятър, което ще създава усещане за още по-студено време и образуване на преспи и навявания.

За 24 области на страната е обявен жълт код за потенциално опасно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград минималните температури  сутринта ще са между минус 14° и минус 9°, а максималните през деня между минус 10° и минус 5°.

В областите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали  ще духа силен северен вятър със скорост 15-20м/сек. и пулсации до 24м/сек. Ще има условия за образуване на преспи и навявания.
През деня времето ще бъде облачно и на много места ще има превалявания от сняг. По-значителни ще са валежите в Югоизточна България. Вятърът ще е слаб, в Източна България умерен и силен от север.

В София минимална температура минус 13°, максимална минус 9°. В новогодишната нощ времето над по-голямата част от страната ще остане облачно. В Източна и най-вече в Югоизточна България ще продължи да превалява сняг, докато над Западна ще има разкъсвания на облачността. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен северен вятър. Към полунощ преобладаващите температурите ще бъдат между минус 13° и минус 8°, в София минус 13°-минус 14°.
Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня ще се повиши още.