Нови правила за изчисляване на парите за майчинство

Очаква се да се пресекат злоупотребите, а НОИ да спести около 6 милиона лева за година

От първи януари влизат в сила новите правила, по които ще се изчисляват парите за майчинство. До сега обезщетението за бременност и раждане се пресмяташе на база доходите на жената за година и половина назад. Според промените вече ще се гледат доходите за две години назад.

Целта е да се намали практиката, при която жени започват да се осигуряват на по-високи заплати като разберат, че са бременни и така получават по-високо обезщетение от НОИ.

"Не знам, горе-долу 450-лева. Мъжът ми работи, иначе не е лесно с 400 лева на месец в крайна сметка, ако трябва да се купуват и адаптирани млека и памперси.", сподели пред БНТ Елеонора Петрова. Тя очаква щъркелът да й донесе в началото на 2015 първата й рожба, но и нови правила, по които ще се изчисляват парите за майчинство. Дъщеря й би трябвало да се появи на бял свят в края на януари. Затова вече е взела болничен лист, тъй като той се издава до 45 дни преди очакваното раждане. Така обезщетението на Елеонора ще се изчисли по старите правила – на базата на дохода й за 18 месеца назад.

Колкото и да смятат жените, чиито доходи са били по-високи само през месеците на бременността, ще получат по-малко пари за майчинство според новите правила. Същото важи и за бъдещите майки, които преди две години са започнали работа с по-ниска заплата, а към днешна дата тя е значително по-висока.

Идеята на промените все пак е да се намалят злоупотребите, като се очаква така НОИ да спести около 6 милиона само за година.