Изпили сме около 100 млн. литра вино през 2014-а

За деветмесечието сме изнесли в чужбина 45 млн. литра

Около 100 милиона литра вино сме изпили за 2014-та година. Това обяви в интервю за Дарик директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.
Той отчете, че заради лошите климатични условия, тази година е била най-лошата от 30 години насам за винаро-лозарския бизнес. Въпреки това обаче страната ни изнася българско вино в чужбина и разширява пазарите си в Европа, Азия и Северна Америка.

„За съжаление, тази година ще заеме челното място като годината, която е била най-лоша за лозаро-винарския отрасъл - от климатична гледна точка, а оттам и като последици върху лозята и добивите. Надявам се поне виното, което нашата индустрия направи, да е с много добри качества, така че поне да можем да предлагаме продукт, който си извоюва добро място като вино с много добри характеристики", добави Коев.

По думите му за деветмесечието износът на вино от България е приблизително 45 млн. литра.
„Иначе годишната консумация на вино в страната варира между 95 млн. и 103 млн. литра. Износът е предимно за Руската федерация, Германия, както и големи количества - 5,5 млн. литра, са потеглили за азиатските ни пазари - главно Китай, Япония и Виетнам".