На 104-годишна възраст почина Луиз Рейнър

Общество

30-12-2014, 11:22

Снимка:

flickr.com/32273303@N06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина Джо Кокър

Робин Уилямс е най-търсената тема в Google за 2014-та

Робин Уилямс се е обесил

Актрисата е първата носителка на две поредни награди Оскар

Луиз Рейнър - родената в Австрия звезда от златните години на Холивуд и първата актриса, удостоена с две поредни награди Оскар, почина на 104-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.
Рейнър е починала в дома си в Лондон от пневмония. Съобщението е направено от единствената й дъщеря Франческа Нител-Бойър.

Луиз Рейнър завинаги ще остане в историята на киното като първата носителка на актьорски Оскар в последователни години. Актрисата получава най-престижните отличия през 1936 г. и 1937 г. за ролите си съответно във филмите "Великият Зигфелд" и "Добрата Земя".
След Рейнър награди Оскар в последователни години са печелили само четирима актьори - Спенсър Трейси, Катрин Хепбърн, Джейсън Робардс и Том Ханкс.

Поредните отличия бележат пика в кариерата на Луиз Рейнър, след което звездата й бързо залязва. Мнозина гледат на актрисата като на една от жертвите на "Проклятието на Оскар-ите". Самата тя описва двойния оскаров успех като най-лошото нещо, което е могло да й се случи.

Последния си холивудски филм, "Заложници", Луиз Рейнър снима през 1943 г. По-голямата част от по-късния си живот актрисата прекарва в Англия. Една от последните й филмови роли е в екранна адаптация на "Играчът на рулетка" по Достоевски от 1998 г. с участието на Майкъл Гембън и Доминик Уест.