Електронни болнични листове от 1 януари

Общество

30-12-2014, 10:23

Снимка:

somersethospital.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Попълваме по-лесно данъчните декларации

Очакванията са по този начин да се намалят сроковете за изплащане на болничните

От първи януари 2015-та влизат в сила електронните болнични листове. От Националния осигурителен институт са готови със специализирания софтуер, по който личните лекари директно ще им изпращат документите. Очакванията са по този начин да се намалят сроковете за изплащане на болничните.

Повече от половината общопрактикуващи лекари вече имат готовност да преминат към електронния болничен лист.  
С електронния болничен ще се допускат по-малко грешки заради които се забавят изплащанията, заяви пред БНТ д-р Рановски - един от първите, които получават така нарeчения уникален номер за достъп до системата. По думите му: "При изписване на болничния лист информацията за този болничен лист по електронен път ще постъпва веднага, в момента на издаването му, което би трябвало да улесни обработката."

От НОИ обаче са категорични, че за момента електронния болничен няма да съкрати сроковете за изплащане на обезщетенията. Това може да се случи най-рано през 2016 г., когато електронно ще се подават и документите, които работодателите изготвят към болничния.

Според Даниела Асенова, директор “Осигуряване и краткосрочни плащания” в НОИ "Целта е в рамките на пет работни дни от деня, в който са постъпили данните от болничния лист и данните от работодателя, хората да може да си получат паричните обезщетения."

За лекарите, които биха изпитали затруднения заради липса на интернет или пък уникален номер, от НОИ предвиждат шест месечен преходен период, като в него е предвидено освен на хартия и на електронен носител да се представят данните от болничните листове в 14 дневен срок.

Въпреки електронните болнични листове, пациентите ще трябва да предоставят хартиено копие на работодателя си и догодина, това изискване ще отпадне през 2016 г., когато всички документи ще бъдат в електронен вариант. От своя страна работодателите са длъжни да съхраняват документите в срок от три години.