Русия намалява минималната цена на твърдия алкохол от февруари

Нарастването на сивия сектор на алкохолния пазар е сред причините за решението

Федералният регулатор на пазара на алкохолни напитки в Русия (Росалкогольрегулирование) съобщи, че от 1 февруари ще бъде намалена минималната пазарна цена на алкохолните напитки с над 28% съдържание на спирт, съобщи РБК, цитиран от „Дневник“. Това е първият път в историята, когато установената със закон минимална цена е понижена, а не повишена. РБК посочва, че бутилка водка от 0.5 литра ще може да се купи не за 220 рубли (3.5 евро по днешен курс), а за 185 рубли (2.9 евро).

Решението е подписано от ръководителя на Росалкогольрегулирование Игор Чуян, като на този етап регулаторът не коментира официално снижаването на цената. В началото на декември Чуян заяви, че правителството няма да повишава цената на твърдия алкохол, а нивото на акциза върху него е замразено за 2015 и 2016 г. В момента акцизът е 500 рубли на литър чист спирт, иначе казано акцизът на бутилка водка от 0.5 литра е 100 рубли.

Сред причините, посочени от Чуян за отказа от увеличение на цената е повишаването на сивия сектор на алкохолния пазар – според него бедните руснаци не искат да плащат дори настоящата цена и преминават към алтернативи, сред които са самогони, медицински спирт и нелегална и контрабанда продукция. "След увеличението на минималната цена от 170 на 220 за година рубли официалният пазар загуби 14% от клиентите си, които се преориентират към сивия сектор", заяви Чуян пред РБК.

Русият бюджет губи между 30 и 50 милиарда рубли годишно заради продажбите на нелегален алкохол. Източник на РБК съобщава, че инициативата за намаляване на минималната цена на твърдия алкохол идва от администрацията на президента, след като Владимир Путин заяви, че увеличаването на цената на спиртните напитки е недопустимо.